Dalmacja - SplitHistoryczna kraina ciągnąca się wzdłuż wybrzeża adriatyckiego, od wyspy Pag na północy po Zatokę Kotorską na południu. Dalmacja to również 1000 przybrzeżnych wysp o łącznej powierzchni 13 tysięcy km kwadratowych.

Kto kocha Chorwację, te prędzej czy później trafi do Dalmacji. Jest tu wszystko, czego potrzeba, by wakacje były idealne: piękne plaże (również piaszczyste!), malowniczej krajobrazy, perły architektury, duch historii, bogata oferta kulturalna i rozrywkowa, wspaniała kuchnia i jedyna w swoim rodzaju atmosfera, łącząca śródziemnomorską beztroskę ze swoiście chorwackim, swojskim klimatem.

Region Dalmacji Północnej obejmuje tereny rozciągające się od Zadaru do Splitu; wspaniałe miasta Szibenik, Trogir, Primošten, Biograd, Vodice, Park Narodowy Paklenica, Park Narodowy Kornati, Park Narodowy Północny Velebit, wodospady rzeki Krka.

Najważniejszym miastem Dalmacji Południowej jest Dubrownik – centrum życia turystycznego. Inne interesujące miasta tego rejonu to miasta chorwacja-dalmacja-mapkaCavtat, Orebić, Vela Luka, a także wspaniałe wyspy, takie jak Korčula i Mljet (część Parku Narodowego Mljet).

Dalmacja to również mnóstwo wydarzeń kulturalnych – koncertów, przedstawień, imprez: w sezonie odbywa się tu między innymi teatralny Dubrownik Summer Festival, Letni Festiwal “Libertas”, Międzynarodowy Festiwal Filmowy, Festiwal Bluesa i Jazzu, Międzynarodowy Festiwal Piosenki i Wina Marco Polo na Korčuli. Ogromnym atutem całego regionu Dalmacji jest lokalna kuchnia: lekka, obfitująca w ryby, owoce morza i warzywa, niebanalna. Smaki Dalmacji to między innymi takie lokalne specjały, jak czarne risotto z mątwą z miejscowości Mali Ston, najlepsze ostrygi z cytryną,  buzara – raki w sosie pomidorowym, soparnik – ciasto z botwiną, czosnkiem i cebulą, ale także pieczone prosię obracane na ruszcie (odojak). Dalmatyńską dumą jest oczywiście Dalmatinski pršut, czyli suszona i wędzona szynka, podawana najczęściej z serem owczym Paški sir z wyspy Pag. Tutaj możemy też delektować się typowymi dalmatyńskimi deserami: kremem rožata i fritulami – rodzajem pączków z rodzynkami i skórką z cytryny. Dopełnieniem będą wspaniałe lokalne wina, na przykład Babić, Opol rose , Dingač, Postup, słodki Prošek z południowej Dalmacji czy Kaštelet z Korculi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here