Co zjeść w Chorwacji, co przywieźć ze sobą do domu? Oto najbardziej charakterystyczne i najsłynniejsze chorwackie specjały!
Dalmatinski pršut – specjalność Dalmacji i duma tego regionu: suszona, wędzona szynka o charakterystycznym, intensywnym aromacie i mocno słonym smaku. Jedna z najlepszych szynek na świecie. Składnik dalmatyńskiego hladni pladanj – talerza zimnych przystawek.
Paški sir – owczy ser z wyspy Pag. Twardy ser o unikatowym aromacie, będącego skutkiem diety chorwackich owiec wypasanych na pełnych ziół łąkach, a także specjalnej metodzie obróbki wstępnej: przed procesem dojrzewania sera obmywa się go oliwą z oliwek i posypuje popiołem.
Kulen – tradycyjna kiełbasa ze Slawonii. Ten wędzony przysmak ma bardzo stary rodowód – pochodzi z czasów jeszcze przed osiedleniem się Chorwatów na tym terenie. Kulen składa się z najlepszych fragmentów chudego wieprzowego mięsa, doprawionych papryką i czosnkiem, formowanych ręcznie i wędzonych w dymie ściśle określonych gatunków drewna.
Inčun – mała ryba o lekko pikantnym smaku, przypominającym anchois. Wspaniały dodatek do czerwonego wina, można spożywać solo (zaprawione w oliwie) lub w postaci farszu do zielonych chorwackich oliwek.
Rožata – deser z Dalmacji, robiony tradycyjnie z jajek, mleka i likieru, polany karmelowym sosem. Jest przyjemnie słodki i ma budyniową konsystencję.
Crni rižot – czarne risotto – dalmatyńskie risotto z mątwą, barwione atramentem z kałamarnicy. Najlepsze w całej Chorwacji zjemy w miejscowości Mali Ston.
Zagorski Štrukli – specjalność regionu Zagorje: – tradycyjne ciasto z nadzieniem ze świeżego twarogu.
Prošek – ciemnoczerwone, bardzo słodkie wino z Dalmacji. Wytwarzane z mieszanki winogron różnych szczepów białych oraz z czerwonego Plavaca, a następnie długo starzone w beczkach. Wspaniały dodatek do deserów.
Maraschino – likier z gorzkiej odmiany dzikiej wiśni (Maraska), aromatyzowany destylatami na płatkach róży i kwiatach pomarańczy. Maraschino zawiera 32%-40% alkoholu. Specjalność okolic Zadaru.
Rakija – ciężki napój alkoholowy (od 40 do 50, a nawet 60% zawartości alkoholu), otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców (najczęściej śliwek – śliwowica). Aromatyzowana rozmaitymi ziołami (travarica – rakija ziołowa) stanowi specjalność wielu chorwackich regionów i wysp.
Salami Gavrilovic – salami z regionu Banovina, pokryte naturalną pleśnią
Dingač – czerwone wino wytrawne lub, ewentualnie, półwytrawne, jedno z najlepszych chorwackich win, wytwarzane ze szczepu plavac mali, typowego wyłącznie dla półwyspu Pelješac.
Postup – słynny „młodszy brat” (a także tańszy!) wina Dingač, również wytwarzany ze szczepu plavac mali w rejonie Postup na półwyspie Pelješac.
Pošip – białe wino z wyspy Korčula. Najsmaczniejsze z winnic zlokalizowanych w miejscowościach Smokvica oraz Čare. Ma lekki i pełny aromat fig i suszonych moreli.