Historyczna kraina położona we wschodniej Chorwacji, na południowym skraju Kotliny Panońskiej, w międzyrzeczu Sawy i Drawy. Centrum kulturalnym i gospodarczym oraz największym ośrodkiem miejskim Slawonii, a zarazem czwartą co do wielkości aglomeracja kraju, jest Osijek – miasto uniwersyteckie, nad którym góruje XVIII-wieczna twierdza Tvrða.
Osijek to również malownicza barokowa starówka, liczne piękne kościoły, a także sława „kulinarnej stolicy Chorwacji”, o której zasadności możemy przekonać się w wielu tutejszych lokalach serwujących slawońskie potrawy: wspaniałe sycące zupy, mięsny čobanac, dania z ryb słodkowodnych, pikantną, przyprawianą papryką i czosnkiem słynną kiełbasę kulen, wyśmienite sery i wino, slavonski pladanj składający się z kulenu, czarnego salcesonu, zielonej i czerwonej papryki oraz cebuli… slawońska kuchnia, cięższa niż kuchnia wybrzeża, nosząca ślady wpływów węgierskich, w całym regionie zachwyca przede wszystkim zapachem papryki i doskonałą jakością mięs.
Miłośnikom zwiedzania Slawonia ma do zaoferowania liczne zamki: w miejscowości Požega, w Našicach, Valpovo i Donji Miholjac, w Vukovarze, w Iloku. Ponadto region dysponuje znakomicie zagospodarowanymi trasami spacerowymi wzdłuż rzek, wspaniałymi warunkami do wędkowania, a także bogatą ofertą kulturalną. Pielęgnowane są tu tradycje folklorystyczne i organizowane liczne festiwale i przeglądy, takie jak letni Đakovački vezovi czy wrześniowe Vinkovačkie Jesienie.
Miłośnicy przyrody będą zachwyceni położonym w pobliżu Osijeku parkiem Kopački rit, jednego z najważniejszych terenów bagiennych Europy, oraz spacerem na górę Papuk.
Do miast godnych obejrzenia należą też urokliwe i pełne zabytków Slavonski Brod, słynące z hodowli koni Dakovo czy dawną stolicę Chorwacji – Varaždin, znaną na równi ze wspaniałych zabytków, jak i z doskonałego wina.